tekenen

Siegfried Woldhek ken je vast van de portretten die hij sinds 1976 tekent voor onder meer Vrij Nederland, NRC Handelsblad en natuurlijk Zin. Hij geeft tekentips en geeft zijn nieuwe boek weg!

Gewoon doen

Als kind kreeg je er geen genoeg van maar als volwassenen maak je zelden nog een tekening. Hier wil Woldhek verandering in brengen en hij heeft goed nieuws: iedereen kan het. In zijn nieuwe boek Lekker tekenen krijg je tips over materiaal, kijken, portrettekenen, licht, focus en diepte waarmee zowel beginnende als gevorderde tekenaars mee aan de slag kunnen. En tekenen is geen fotografie, het gaat het om kijken, ontdekken, beleven, creëren, voelen, onthouden, durven en doen.

Oefeningen

Wij als beginnende tekenaars bladeren het boek door en raken dankzij de korte stukjes tekst, vele voorbeelden en overzichtelijk oefenen enthousiast. We besluiten zelfs met een opdracht aan de slag te gaan:  Teken gedurende een minuut een portret van jezelf of iemand anders zonder op je papier te kijken en zonder het potlood van het papier te halen. Hou het potlood bij het eind vast en voel het als het ware over het gezicht aaien. Concentreer je niet op de omtrek maar ga van de ene kant van het gezicht naar de andere. Dat de ogen waarschijnlijk niet op de juiste plek terecht komen doet er niet toe. Dit gaat niet om gelijkenis maar om een lekkere lijn. Oké het resultaat is niet helemaal als het voorbeeld van Siegfried (zie afbeelding hieronder). Maar het was leuk om te doen en stimuleert om ook met de andere oefeningen aan de slag te gaan.

Win

Ben jij zo’n tekenliefhebber die nog wel wat tips kan gebruiken? Wij hebben 4 exemplaren van Lekker Tekenen op de reactie liggen. Hebben? Laat hieronder een berichtje achter. Winnaars hebben inmiddels bericht gekregen
Lekker tekenen,  Siegfried Woldhek, prijs €17,50

Gemaakt voor Zin

Bekijk hieronder wat portretten die hij eerder voor Zin tekende:

  1. Modeontwerpster Sheila de Vries: ‘Minirokjes staan een oudere vrouw debiel’

2. Cabaretier Freek de Jonge: ‘Jezelf altijd de beste vinden is geen frisse eigenschap’

3. Actrice Trudy Labij: ‘Op het toneel blijf je altijd een beetje een baldadig kind’

4. Schrijfster Marjan Berk: ‘Ja, ik ben 85 en ik moet nog zo nodig’

TAGS: BOEKLEKKER TEKENENSIEGFRIED WOLDHEKUITGELICHTWIN

Leave a comment